wtorek, 23 września 2014

"Coś" w 5 minut!



         Hej kochani! Już na samym początku bardzo przepraszam was za to, że ostatni mój post był dwa tygodnie temu! Już tłumaczę moją nieobecność. Jestem w euro klasie, czyli mam siedem godzin j.angielskiego w tygodniu, z czym się wiąże codzienna praca domowa i nauka. Do tego dochodzą inne przedmioty, z których też muszę się uczyć i odrabiać lekcje. Kiedy to wszystko złączymy w jedną całość to przez pięć dni nie mam w ogóle czasu. Tak więc posty postaram się pisać 1 w tygodniu (przeważnie w weekend) lub 1 na dwa tygodnie. Postaram się, aby posty były treściwe i godne uwagi :) 
Po mojej dłuuugaśnej przemowie przejdźmy do postu, który będzie bardzo długi.



Na pewno macie taki moment, że chce wam się "coś" zjeść. Może to coś na słodko albo bardziej w innym smaku. Jeśli już się zdecydujecie na słodki deser a nie macie dużo składników, czasu lub chęci dobrą radą będzie CIASTO Z MIKROFALI! Co? Z mikrofali? To niedorzeczne! A jednak da się coś takiego zrobić, a w dodatku jest to bardzo smaczne. Może nie jest to najświeższy wypiek, ale jakieś ciasto tak aby zjeść zawsze jest. Dla jednych jest to znany przepis, a dla drugich nie. Sama nie przypuszczałabym, że można coś takiego zrobić.

Można "piec" je w kubku, misce/ miseczce szklanej, szklance lub w innych naczyniach szklanych. Uprzedzam! To nie jest ciasto świeże, prosto z piekarnika. Jest ono troszkę gumowe, bo z mikrofali, ale nie chce nikogo tutaj na samym początku z nie smaczać. :) Jak postoi ok. 4 godz to już będzie nie świeże i gumowe czyli jednym słowem nie dobre.                             Dobra zaczynajmy! 

Ciasto kakaowe (murzynek) 
Na 200 ml będzie potrzebne :
- 2 łyżki mąki pszennej 
- 1 łyżka kakao 
-2 - 3 łyżeczki cukru 
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżki oleju 
-2 łyżki mleka 
-1 jajko 

Sposób wykonania (bardzo prosty) :
1. Jajko roztrzepać widelcem, do tego wlać olej, mleko i wymieszać . 
2. Następnie dodać suche składniki i wszystko dobrze wymieszać tak, aby nie było grudek.
3. Wstawić naszą masę do mikrofali, ustawić na najwyższą temperaturę i czekać 4/5 minut.
4. Gdy minie 5 minut, ciasto musi odczekać chwilę, a później możemy podawać :)
Można przełożyć go dżemem lub lub posypać cukrem pudrem.










Ciasto budyniowe 
Na 200 ml będzie potrzebne: 
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżki mąki 
- 2 / 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju 
- 1 jajko
- 2, 5 łyżki budyniu 

Sposób wykonania taki sam jak w cieście kakaowym.









Smacznego!  


                                                                   

5 komentarzy:

  1. nie jestem zwolenniczką takich ciast, ale muszę przyznać że świetnie się prezentują i może sama spróbuje :))
    Zapraszam na konkurs! Do wygrania post promujący!
    Poklikałabyś w link Sheinside w poście ? Z góry dziękuję <3
    stay-possitive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, jest to takie szybkie i proste, że z chęcią wykonam :D

    izilleys.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Szczególnie zaciekawiło mnie ciasto budyniowe, o którym nigdy nie słyszałem.
    Ciekawy blog. Zapraszam do mnie.
    Męski blog o modzie i lifestyl'u.

    http://gabriel-data.blogspot.com/

    Obserwacja za obserwację?
    Zaobserwuj, zobaczę zrobię to samo!
    Na końcu komentarza dopisz: "Obserwuję"
    www.gabriel-data.blogspot.com - KLIK
    Fashion Projects

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam na kolejny post :) !

    OdpowiedzUsuń

~ Spam usuwamy .
~ Bardzo dziękujemy za każdy komentarz. Jest on motywacją do dalszej
pracy.
~ Każdy podany blog, zostanie zobaczony, skomentowany, jeżeli nam się spodoba to go zaobserwujemy. :)
~Szanujemy TYLKO konstruktywną krytykę.
~Prosimy o kulturę słowa.